Nissan`s tidligste fabrikk var mer å regne for et treskur, hvor bare en håndfull biler ble produsert hvert år. Veksten fra denne beskjedne starten fram til 80 tallet hvor Nissan hadde fabrikker spredt over hele verden og en produksjon som telte millioner av kjøretøyer hvert år. Lenger ned i artikkelen vil du få en smakebit på en del av det mangfoldet av modeller Nissan har produsert opp igjennom årene. Vi ta en liten rundtur fra de første bilene til Datsun æraen sluttet rundt 1982.
Bildet her er tatt rundt 1921 og viser fabrikken til DAT MOTOR Vehicle Co. Det var forgjengeren til det Nissan vi kjenner. Bilene på utsiden er Nissan type 51 sedan og en DAT basert lastebil.
Her ser vi fabrikken igjen, men dette bildet er tatt 9 år senere. Her kan vi tydelig lese DAT navnet over hovedinngangen, som da var navnet på modellrekka og som senere skulle bli DATSUN.
På bildet over er en tidlig produksjonslinje fotografert og det viser sammensettingen av ramme og karosseri av en Type 15 Datsun sedan. All produksjon den gangen ble gjort manuelt, så produksjonstallene var veldig lave.
Nå jumper vi fremover til etterkrigstiden og produksjonen av DATSUN DS2 eller tredje generasjon sedan ca. 1950. Dette var i bunn og grunn førkrigsmodeller med et litt mer moderne karosseri. Igjen, en veldig arbeidsintensiv sammensetting betydde en begrenset produksjon og som en følge av det er disse modellene sjeldne i dag.
En stor del av Nissan produksjonen på 50 tallet var kommersielle kjøretøyer. På bildet over ser vi en Nissan Diesel 380 lastebil på samlebåndet omkring 1952. Denne modellen var basis for et stort antall spesialiserte lastebiler og busser.
DATSUN DB4 under produksjon.
Omkring 1952 startet produksjonen av DATSUN DB serien. Her blir DB4 sedan bygd. Legg merke til den totale mangel på produksjonslinje, bare en masse biler etter hveradre på et verkstedgulv. Den nærmeste bilen på bildet (over lastebilen )ser ut til å være så å si ferdig og gjennomgår en slutt-kontroll.
Her ser vi en nyere Nissan Diesel produksjonslinje fra 1958, med en modell 390 nesten ferdig og klar til å rulle av samlebåndet. Dette var nok en suksessfull lastebil fra Nissan. Legg merke til bilen bak lastebilen som er den mye mindre Nissan Junior pick up som ble produsert i en rekke år.
Et uvalig bilde tatt rundt 1961 i karosseripresse avdelingen. Den enorme pressen lager her karosserideler til den nye modellen Bluebird 310 (For øvrig første modell som ble importert til Norge i 10 eksemplarer)
Fortsatt er vi i 1961 og ser neste generasjon Nissan Diesel lastebiler komme av samlebåndet. Dette er modell 680 som enten kom med en 4 liters sekssylindret bensinmotor og merkelig nok med en 3 sylindret totakts diesel på 3,7 liter. Dette chassiet dannet også basisen for buss-modellen 690.
60 årene innledet en ny æra for Nissan som lanserte en lang rekke med suksessrike modeller på eksportmarkedene. De gikk også inn på storbilmarkedet med Nissan Cedric i 1960. Her ser vi modellen 31 fra 1963 idet chassis og karosseri møtes på sin vei over samlebåndet.
Her er et uvanlig bilde, antagelig fra 1965, som viser treformene som ble brukt til å forme karosseriet til modellen CSP311 Silvia. Denne modellen var helt og holdent håndbygd etter gamle tradisjoner med å bruke et fullskala treskjelett. Selvfølgelig var denne måten å bygge bil på veldig arbeidsintensiv så bare 556 ble bygd av denne modellen. På grunn av denne byggemåten er det nesten umulig å bruke karosserideler fra en bil til en annen da ingen er helt like. I dag er dette en meget ettertraktet samlebil, særlig i Japan.
Beveger vi oss til midten av 60 tallet ser vi her modellen Datsun Bluebird (410) under produksjon. Denne modellen ble introdusert i forbindelse med de Olympiske Sommer leker i Tokio i 1964 og ble Nissankonsernets første virkelige store suksess både hjemme og ute. Dette var også den første modellen som kom i regulært salg her i landet samme året.
En annen suksessrik model fra 60 tallet var DATSUN 1000 Sunny (B10), som ble introdusert høsten 1966. Modellen på bildet er fra 1968 og vi ser at hele forstillingen blir montert på i en enhet. Dette var den mest solgte Datsun modellen i Norge på 60 tallet, knapt foran 510 som kom i 1968.
På midten av 70 tallet var mesteparten av produksjonen så høyt automatisert at produksjonstakten per ansatt var den høyeste i verden. Dette for å tilfredsstille et sultent verdensmarked som ikke fikk nok av disse bilene.
På bildet ser vi en rad med Datsun 180B sedan gjennomgå den siste sjekk på samlebåndet.
På bildet under ser vi en rad med Datsun Cherry 100A (E10) beregnet på hjemmemarkedet gjennomgå den samme nitide testing og etterkontroll som alle Datsuner ble underlagt. Vi ser at utstyret er det samme som for 180B samlebåndet.
Når vi kommer frem til 1976 ser vi en Datsun 1500 pick up 620) på samlebåndet. Den blir sveiset sammen utelukkende ved hjelp av roboter. Det var nødvendig for tilfredsstille etterspørselen etter denne populære modellen. Ble bare solgt i Norge i årene 78 og 79 i et antall av 337.
Igjen er vi ved det helautomatiske samlebåndet og du ser knapt et menneske. Her er det Datsun Laurel 200L/240L fra perioden 77 til 80 som blir produsert. Karosseriene er på vei til lakkerings-prosessen.
Vi avslutter med Datsun Cherry (N10) 1979-1982 som var en av de siste modellene som bar Datsun navnet. Her får den et kjemisk bad for å kunne stå imot rustangrep, men paradoksalt nok var dette en av de modellene som rustet verst. Navnebyttet fant sted i 1983 og var vel begrunnet med at alle produktene fra konsernet skulle være under samme navn og logo.
Dette var en liten gjennomgang av Datsun sin historie og produksjon gjennom 60 år fra 1920 til 1980. Da det er massevis av historien som ikke er nevnt, vil vi senere komme tilbake med en artikkel om lisens-produksjonen av Austin samt noe om sammenslåingen av Nissan og PMC. Jeg vil rette en takk til Eddie Rattley i England som har laget denne artikkelen.
Eddie Rattley/SEF